Treceți la conținutul principal

Anul Nou Chinezesc 2025 este Anul Sarpelui de Lemn.Traditii , obiceiuri si ce sa faci ca sa atragi prosperitatea in Noul An.

 


Anul Nou Lunar 2025 începe pe 29 ianuarie 2025 și se va termina pe 16 februarie 2026,iar milioane de oameni din Asia, majoritatea din China, se pregătesc să sărbătorească Anul Nou Chinezesc, când se va face trecerea de la Anul Dragonului de Lemn la Anul Șarpelui de Lemn.



Anul 2025 ne aduce Anul Șarpelui de Lemn, o perioadă plină de oportunități și transformări!Astrologia chineză ne spune că vom avea parte de un an excelent pentru a începe proiecte noi și a face schimbări semnificative în viața noastră. Așa cum Șarpele își schimbă pielea, și noi suntem încurajați să lăsăm în urmă obiceiurile vechi și să ne deschidem către noi posibilități.Anul Șarpelui de Lemn ne îndeamnă să gândim strategic, să planificăm cu atenție și să fim flexibili în fața schimbărilor. Cu calmul și inteligența Șarpelui, vom reuși să ne atingem obiectivele cu hotărâre și claritate.Dar să fim atenți! În 2025, vor exista și provocări. Tendințele manipulative ale Șarpelui ar putea influența negativ, așa că fiți vigilenți și nu lăsați pe nimeni să profite de voi.În 2025, anul Șarpelui de Lemn, influențele Feng Shui subliniază dezvoltarea personală și oportunitățile strategice.Energia anului 2025, dominată de elementele Lemn Yin și Foc Yin, aduce transformări subtile și dezvoltare treptată, stimulând creativitatea și intuiția.În Anul Șarpelui de Lemn Verde, culorile predominante sunt albastru, verde, galben și negru.

La sărbătoarea Noului An Chinezesc, cina festivă se ia în familie.Familia se adună pentru a savura preparate tradiționale precum colțunașii chinezești cu carne de porc la abur, Mooncakes, rață Peking, Nian Gao și pește la aburi. Tradiția de a mânca pește în timpul sărbătorilor de Anul Nou Chinezesc provine din faptul că cuvântul chinezesc „surplus” sau „profit” sună similar cu cuvântul „pește”.Astfel, se crede că mâncarea din pește va aduce bogăție în noul an. De asemenea, de pe masa de Anul Nou Chinezesc nu lipsesc mâncărurile tradiționale precum nian gao, portocale mandarine și găluște. Portocalele mandarine sunt considerate un simbol al norocului.Culoarea roșie este omniprezentă, deoarece este asociată cu bogăția averea în cultura chineză. Ferestrele și ușile sunt decorate cu postere și hârtii roșii care poartă caractere sau fraze norocoase, dar și cu noduri chinezești, kumquats și pomi de aur. Spectacolele de dans al dragonului și al leului sunt organizate pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce noroc. Aceste dansuri sunt acompaniate de sunetele puternice ale tobelor și artificiilor.O altă tradiție semnificativă este oferirea de plicuri roșii (“ang pao”) care conțin bani. Acestea sunt oferite de obicei copiilor sau celor mai tineri din familie, simbolizând norocul și binecuvântarea.În plus, decorarea casei cu pomi de kumquat (care simbolizează bogăția și norocul), purtarea culorii norocoase (galben, roșu) și consumul de alimente norocoase, cum ar fi găluștele de orez (unitatea familiei), alunele prăjite învelite în făină (vitalitate), prăjiturile cu nucă (fericire) etc. sunt modalități populare de a avea noroc.

Tradiții simple de Anul Nou Lunar pe care le puteți urma pentru Anul Șarpelui

De Anul Nou Chinezesc nu va spalati pe cap si nici nu va tundeti.Ar trebui să faceți curat în casă înainte și nu în ziua respectivă, pentru că nu vreți să măturați norocul. De asemenea, nu scoateți gunoiul. Faceți acest lucru înainte sau după ziua de Anul Nou.Deschideți ferestrele.Inspirați norocul și scoateți ghinionul în zilele premergătoare Anului Nou (cu excepția cazului în care este prea frig pentru a face acest lucru!)

 Mâncați alimente tradiționale.

Câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le mâncați în timpul Anului Nou: Găluște, tăiței, pește și fructe precum portocalele, tangourile și pomelo. Iată explicațiile pentru care unele alimente sunt asociate cu norocul și norocul pentru Anul Nou Chinezesc.

- Găluștele simbolizează bogăția și prosperitatea, deoarece arată ca niște lingouri/monezi chinezești vechi.

- Tăițeii simbolizează longevitatea, iar firele trebuie mâncate întregi și nu mușcate în două sau tăiate.

- Peștele simbolizează un surplus de bogăție și prosperitate și ar trebui să fie ultimul fel de mâncare sărată servit cu câteva bucăți rămase pentru a asigura un surplus de bogăție și prosperitate în anul următor.

- Fructele precum portocalele și pomelo simbolizează plinătatea și bogăția. Unii spun că, cu cât mănânci mai multe fructe, cu atât mai multă bogăție îți va fi adusă.

 Cunoscute în mandarină sub numele de hong bao, plicurile roșii cu bani sunt adesea oferite de bătrâni copiilor sau tinerilor adulți necăsătoriți. Evitați să oferiți sume care se termină în patru, deoarece cuvântul „patru” sună foarte asemănător cu cuvântul „moarte” în mandarină.

 

 La Beijing: Orașul este decorat cu felinare roșii, iar Templul Păcii Cerești găzduiește spectacole impresionante.La Shanghai: Străzile sunt animate de parade și dansuri tradiționale, iar focurile de artificii luminează cerul. La Hong Kong: Celebrările includ o paradă acvatică impresionantă și un spectaculos show de lumini pe malul apei. Comunitățile chineze din întreaga lume, precum cele din Singapore, Malaezia, SUA și Europa, organizează parade, târguri și festivaluri pentru a marca acest eveniment special.Anul Șarpelui de Lemn este o ocazie de a reflecta, de a construi relații mai puternice și de a aborda viața cu înțelepciune și creativitate.

Conform unor surse, anul nou chinezesc a avut originea în Dinastia Shang (1600–1046 î.Hr.), când oamenii țineau ceremonii de sacrificare pentru a onora zeii cerului și pământului și strămoșii lor la începutul sau sfârșitul fiecărui an.Termenul Nian, care înseamnă "an" în chineză, a apărut pentru prima dată în Dinastia Zhou (1046–256 î.Hr.) și era folosit pentru a se referi la ciclul anual al activităților agricole. Data pentru festival nu a fost fixată până în timpul Dinastiei Han (202 î.Hr. - 220 d.Hr.), când împăratul Wudi a poruncit folosirea calendarului lunar, care se bazează pe fazele lunii și anul solar.

O legendă spune că un monstru numit Nian ataca sătenii la începutul fiecărui an și se temea de zgomote puternice, lumini strălucitoare și culoarea roșie. Prin urmare, oamenii aprindeau petarde, atârnau lămpi roșii și purtau haine roșii pentru a speria fiara.

O altă legendă spune că un bătrân numit Yanhuang le-a învățat pe oameni cum să facă petarde și lămpi de hârtie și le-a dat o sabie din lemn de piersică pentru a alunga spiritele rele. Aceste tradiții au fost transmise din generație în generație și sunt încă practicate și astăzi.Punctul culminant al întregului Festival al Primăverii, Festivalul Lanternelor, are loc în a 15-a și ultima zi (12 februarie în 2025).Numit Yuan Xiao Jie în chineza mandarină, este considerat finalul perfect al săptămânilor de pregătiri și sărbători pentru Anul Nou Lunar.Festivalul Lanternelor sărbătorește prima lună plină a anului - de aici și numele (Yuan înseamnă început. Xiao înseamnă noapte).Ea marchează plecarea iernii și începutul sezonului de primăvară.În această zi, oamenii aprind felinare pentru a simboliza alungarea întunericului și aducerea speranței pentru anul care vine.În societatea chineză antică, aceasta era singura zi în care fetele tinere aveau voie să iasă să admire lampioanele și să cunoască băieți. Ca urmare, a fost supranumită și Ziua Îndrăgostiților chineză.

Chinezii își vor vizita rudele și prietenii în timpul Anului Nou Chinezesc, pentru a împărtăși norocul și fericirea unii cu alții. Este semnificativ pentru ei să spună câteva cuvinte norocoase pentru a transmite cele mai bune urări pentru noul an.Atunci când vă întâlniți cu prietenii chinezi în această perioadă, aceștia vor fi fericiți să audă cuvinte precum „Xin nian hao” (La mulți ani.) , „Wanshi ruyi” (Vă dorim tot ce e mai bun.) și „Gongxi facai” (Vă dorim prosperitate).

 La mulți ani de Anul Nou Chinezesc!Pace, armonie si prosperitate!

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dj Lucian (Lucian Mitrache):"Nu renuntati niciodata definitiv la vise sau la dorinte fara sa incercati mai intai sa le transformati in realitate!"

 

Filme și seriale non americane inspirate din fapte reale(Partea 1)

Alte filme si seriale asiatice care merita vazute in aceasta viata (partea 1)